Δυσοίωνο το μέλλον των διδασκαλείων

Δυσοίωνο το μέλλον των διδασκαλείων

Αρ. Πρωτ. 11989/24.02.2011

Προς Υπουργό:

- Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων

 

Έντονη είναι η ανησυχία και ο προβληματισμός για το μέλλον των διδασκαλείων των πανεπιστημίων. Στην πρόσφατη Σύνοδο των Προέδρων και Κοσμητόρων των Παιδαγωγικών Τμημάτων, εκφράστηκαν ανησυχίες και κατατέθηκαν προτάσεις για τη συνέχιση της λειτουργίας των διδασκαλείων. Ο εκπαιδευτικός κόσμος είναι ιδιαίτερα αναστατωμένος για την πορεία των διδασκαλείων, όπου αποσπώνται κάθε χρόνο εκατοντάδες δάσκαλοι και νηπιαγωγοί για μετεκπαίδευση. Είναι χαρακτηριστικό, ότι ακόμη δεν έχουν προσδιοριστεί οι ημερομηνίες των εξετάσεων εισαγωγής, αν και τις προηγούμενες χρονιές η σχετική προκήρυξη δημοσιευόταν στα μέσα Νοεμβρίου.

Η μετεκπαίδευση των δασκάλων και νηπιαγωγών οφείλει να συμβάλλει στην αναβάθμιση του ρόλου του εκπαιδευτικού ως διανοούμενου και ως φορέα αλλαγής στη σχολική μονάδα και την κοινωνία. Το αρμόδιο Υπουργείο, οφείλει να αναβαθμίσει τον ρόλο και τη λειτουργία των διδασκαλείων, όπως επίσης και να προχωρήσει στην ίδρυση διδασκαλείων σε κάθε παιδαγωγικό τμήμα προσχολικής και δημοτικής εκπαίδευσης. Στην παιδεία και στο εκπαιδευτικό μας σύστημα δεν πρέπει να γίνονται εκπτώσεις. Η Κυβέρνηση οφείλει να συνδράμει στην αναβάθμιση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης και όχι σε μείωση της χρηματοδότησης της.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, έτσι ώστε να αναβαθμιστεί η λειτουργία των διδασκαλείων των πανεπιστημίων;

Απάντηση Υπουργείου